Garford Robocrop precíziós sorközművelő kultivátorok- a kezdetek

A Garford precíziós sorközművelő kultivátorok fejlesztése az 1990-es (!) évek elején kezdődött az Egyesült Királyságban, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a jövőben egyre nehezebb lesz kétkezi munkásokat találni a mezőgazdasági munkákra. A Cambridge melletti Silosoe Research Institute kutatóközpont és a Garford cég együtt léptett a fejlesztés útjára. A számítógépek műveleti sebességének robbanásszerű fejlődése hatalmas segítséget nyújtott a sorközművelő rendszer kialakításában, ugyanis ezt a rendszert nagy teljesítményű számítógép vezérli.


A Garford sorvezérlő rendszer első vázlata

Rövid idő múlva az erőfeszítéseket siker koronázta és elkészült az első kísérleti kultivátor. A traktor fülkéjébe be volt préselve egy hagyományos számítógép monitorostól, mindenestől- és a rendszer működni kezdett.

Az első prototípus, a számítógéppel a gépkezelő bal oldalánál

Az első tudományos eredményeket a rendszer működéséről 2003-ban publikálták Európa legrangosabb növényvédelmi szak-folyóiratában, a Weed Research-ben.

Az idő előrehaladtával a számítógép mérete gyorsan zsugorodni kezdett, LCD monitor került a hagyományos kijelző helyére, (aminek csillagászati ára volt a ’90-es években), utána egy dobozba került mindkettő és nemsokára megjelent az első kereskedelmi gép. A fejődésnek lendületet adott a biotermékek elterjedése és a biogazdálkodások számának növekedése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük