Agro Napló cikk: KARINTIA JAMBOREE a komplexitás jegyében

Az alábbi cikk az Agro Naplóban jelent meg: https://agronaplo.hu/szakfolyoirat/2019/07/tudositas/karintia-jamboree-a-komplexitas-jegyeben

Hagyományteremtő céllal Rábahídvégen rendezték meg az I. Karintia Jamboree-t. A rendkívül tartalmas szakmai napon a Pannon régióra nemesített kalászos fajták bemutatója mellett a növényvédelem és tápanyagpótlás kérdéseire kaptunk választ a rendező partnercégek jóvoltából, továbbá a gyakorlati gépbemutatón és precíziós gazdálkodáson túl az agrártámogatás és klímaváltozás témakörök kerültek fókuszba.

karintia jamboreee20190604_113518

A Karintia Road Show-kon szerzett tapasztalatok alapján a főszervező Karintia Kft. cégvezetője, Bene Zoltán kihangsúlyozta: nagy az igény a gazdák részéről az éppen aktuális, őket foglalkoztató agrártémák boncolgatására, ezért két kerekasztal-beszélgetéssel is fűszerezték a programot. A rendezvény célja kapcsán a komplexitást emelte ki a cégvezető, hiszen egy gazdaság sikeréhez elengedhetetlen a sokrétű gazdálkodói gondolkodás megléte, legyen szó kis-, közepes-, vagy nagyméretű gazdaságról. E szerteágazó gondolkodás hiánya vetül a termelési szintek alakulására is.

bene zoltán-karintia-jamboree
Bene Zoltán

Dr. Gyuricza Csaba rámutatott, a rendszerváltás előtti terméseredményeket addig nem is fogjuk tudni elérni, amíg pl. a kijuttatott tápanyag mennyisége mindössze harmada a 90-es évek tápanyag-felhasználás mennyiségének. A szétaprózódott birtokszerkezet, a kellő szaktudás hiánya (a mezőgazdasági tevékenységet végzők kevesebb, mit 10% rendelkezik felsőfokú szakirányú végzettséggel), vagy a jogtiszta vetőmag használatának alacsony aránya (20-30%) hozzájárulnak az egy helyben topogáshoz.

gyuricza csaba-k
Dr. Gyuricza Csaba

Borsiczky István, a precíziós gazdálkodás egyik hazai vezéregyénisége hozzátette: Rendelkezésünkre áll a technika, de az okszerű használat hiányzik a rendszerszemléletű megközelítés elemei közül. Csonttá kiszáradt területek, ész nélküli 20 km/h vetések – az időhiányra való hivatkozással, egyenetlen magágyak és változó vetésmélység. Ezeket kell kiküszöbölnünk, vagyis az alkalmazott technológiánkat kell a megfelelő szintre hozni ahhoz, hogy a jó minőségű vetőmagokból kihozhassuk a potenciált, mindezt megfejelve a precíziós technológia végtelen finomságával, mérésekkel, optimalizálással.

borsiczky istván-k
Dr. Borsiczky István

Az őszi kalászos fajtaválasztás időszakában vagyunk, a Karintia kalászos fajtabemutatón látottakról számolunk be részletesebben.

A vasvári székhelyű Karintia Kft. bőtermő és prémium őszi és tavaszi vetőmagokat szaporít, dolgoz fel és forgalmaz, az egyik legnagyobb svájci-ausztriai kereskedőház, az Agrarcommerz AG–Mauthner Csoport érdekeltségi körébe tartozik. A csoport részeként működő probstdorfi nemesítőházban célirányosan a pannon régióra nemesítenek többek között kalászos fajtákat, amelyek hazai forgalmazója a Karintia Kft.

A piaci igényeket szem előtt tartva jelenleg két fő vonalon fut az őszi búza nemesítése bőtermő, illetve prémium fajták vonatkozásában, amely egyben örök dilemmát is jelent a hazai búzatermelők számára. A Karintia mindkettő, a prémium és bőtermő fajták beépítését is javasolja a termesztési portfólióba, így a legkisebb veszteséget realizálva lehet alkalmazkodni az állandó piaci kitettséghez – hívta fel a figyelmet Fejes Vilmos, a cég vetőmag üzletág vezetője.

fejesvilmos-karintia-jamboree
Fejes Vilmos

A bőtermő szegmensben az euro minőséget elérő REBELL, a későn lekerülő elővetemény után javasolt PEDRO, a legkorábbi vetésre ajánlott BALATON és a kedvező évjáratokban malmi minőséget produkálni képes BAROK szerepel.

A bőtermő őszi búza fajták esetében a nemesítők legfőbb célja a termésstabilitással párosuló kiemelkedő termésátlag. Legismertebb közülük a 10 tonnás fajtaként elhíresült és méltán népszerű, többszörös NAK-termésgyőztes BALATON. A „szálkás BALATON”-ként emlegetett, bő termést adó GAUDIO koraiságában és terméspotenciálban az előbb említett fajta versenytársa, viszont minőségben a BALATON étkezési minőségét is képes felülmúlni. Szálkás kalászaival a vadnyomásos területeken is nagyobb biztonsággal termeszthető.

prémium minőségű őszi búza fajták a legmagasabb minőségi követelményeket támasztó olaszországi és az ausztriai malmok igényeit is kielégítik. Ide sorolhatók a TOPKAPIMAURIZIOMIDASADESSO és FULVIO fajták. A tavalyi évben debütáló TOPKAPI-t azoknak ajánlják, akik extenzív körülmények között is stabilan magas mennyiséget kívánnak termelni B1–A2 malmi minőség mellett. „Prémium a négyzeten”, így hirdeti a Karintia az ADESSO-t, amely rendkívül magas fehérjetartalommal és sütőipari értékekkel rendelkező fajta.

A Karintia évek óta egyre nagyobb volumenben vásárol fel sörárpa termést, 2018-tól az európai malátázóknál belistázott, bőtermő 2 soros, új genetikájú AXIOMA őszi sörárpával léptek piacra. Nagy kereslet várható idén is az ALORA hatsoros bőtermő takarmányárpa fajtájukra, a népszerű, bőtermő POLEGO tritikáléjuknak pedig méltó utódja lehet az ígéretes KAULOS tritikálé. Az Ausztriában piacvezető AURADUR őszi durumbúza iránt évről évre töretlenül növekszik a kereslet. Minek köszönhető a népszerűség? A 2 millió tonnát felvásárló olaszországi durum malmok nagyon kényesek a minőségre és a fajtákra. Az AURADURRA jellemző egyedi pigmentáció és üvegesség a legmagasabb minőségi elvárásokat is teljesíti. Egyre inkább keresi az európai piac a kemény búzát, amit a lágy búzához képest jelentős árkülönbséggel meg is fizet.

-ga-


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük