A gép neve: KVERNELAND ACCORD MSC!

ac_msc_3m_act_mulch_01-1

Nagy területteljesítmény, nagy munkasebesség, magágykészítés-vetés-visszatömörítés – egyetlen menetben, állandó vetésmélység, egyenletes állomány?
És mindez egyetlen gépben?

Az üzemeltetési és termelési költségek növekedésével egyre inkább csökken a növénytermesztés jövedelmezősége, így egyetlen út marad: a költségek csökkentése, amit a növénytermesztési technológiákban a menetszámok redukálásával, illetve összevonásával valósíthatunk meg.
Őszi vetésű növények, – amelyek nagy területet foglalnak el Magyarországon a vetésforgóban (pl.: őszi káposztarepce, őszi árpa, őszi búza) – nagy részben kalászosok, kukorica, napraforgó elővetemény után kerülnek a talajba, szántás nélkül. Általában a magágyelőkészítés gépe nehéztárcsa, az esetek kisebb hányadában nehézkultivátor (pl.: Kverneland CTC). Nagy mennyiségű szárat hagyó növények után (kukorica, napraforgó) sok esetben 2–3 sor nehéztárcsával tudnak csak megfelelő minőségű, száraprítást, bekeverést, magágyat készíteni, illetve az alapműtrágyát bedolgozni!
Az ACCORD MSC magágykészítő vetőgépet az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldására tervezték! A költséghatékony technológiák alapvető jellemzője a művelet – összevonás – csökkentés és ezáltal a kiadások, költségek csökkentése.
Az ACCORD MSC magágykészítő vetőgép két sorban elhelyezett 45 cm átmérőjű csipkés, gumibakokra szerelt tárcsasora, agresszív tárcsaszöggel igen hatékony keverő-aprító munkát biztosít, még kötött talajokon is. Egyenkénti karbantartásmentes csapágyazása és a traktorból hidraulikusan (opció) állítható munkamélysége, mind-mind garantálják a hatékony munkát. Az első és a hátsó tárcsasorok mélysége külön-külön is állítható egy csavarorsó segítségével. Az ACCORD MSC magágykészítő vetőgép két gumi keréksorra „támaszkodik”, az egyik a tárcsák előtt helyezkedik el, a gép teljes munkaszélességében – letapossa a szárakat, hogy a tárcsa könnyebben el tudja azokat vágni, illetve a tárcsák pontos mélységhatárolását végzi. A másik gumi keréksor a gép szállítását végzi, vetésmélységet határol és visszatömöríti a tárcsák által fellazított talajt, így tömör magágyalapot készít az azt követő CX-Mulch vetőcsoroszlyáknak.
Az Accord MSC lelke az ún. CX-Mulch laprugó terhelésű tárcsás vetőcsoroszlya 160 kg csoroszlyánkénti állandó nyomással, minden körülmény és talajállapot között biztosítja Önnek az állandó vetésmélységet! Két sorban elhelyezett 12,5 cm gabonasortávra szerelt duplatárcsás vetőcsoroszlyák elve, megegyezik a hagyományos CX csoroszlyáéval, miszerint egy konvex fémtárcsával állandóan együtt forog egy kisebb átmérőjű műanyag tárcsa, amely mivel a fémtárcsa „árnyékában” fut, így a talajjal keveset érintkezik, viszont állandóan tisztítja a fémtárcsát, a nedves körülmények között rárakodó talajrészecskéktől és nyitva tartja a magbarázdát, míg a vetőmag bele nem esik. Így nincs szükség külön sárkaparóra, amit állandóan utánállítani szükséges, illetve általában a sárkaparónál szorul meg először a vetőcsoroszlya nedves talaj esetén. A vetésmélységet nagyon egyszerűen, a munkahenger szárán lévő távtartókkal állíthatjuk be és vizuálisan ellenőrizhetjük.
Az ACCORD MSC magágykészítő vetőgépet is az ACCORD pneumatikus vetésrendszer „táplálja” vetőmaggal, amelyet az ACCORD cég 1966-ban fejlesztett ki és azóta is szabadalommal véd. A mechanikusan vagy elektromosan hajtott celláskerékkel juttatjuk a vetőmagot a ventilátor által keltett légáramba, majd a légáram a magokat egy elosztófedélbe szállítja, ahol megtörténik a vetőmagok egyenletes soronkénti szétosztása. Az adagoló 1,5–380 kg/ha mennyiségben képes különféle magok (repce, lucerna, gabonafélék, fűfélék, borsó stb.) elvetésére.
Az ACCORD MSC magágykészítő vetőgépek magtartálya 3700–3900 liter térfogatú, így pl. búzából kb.12 ha elvetése megoldott egy feltöltéssel, ami a 160 kg-os állandó vetőcsoroszlyanyomásból adódó biztos mélységtartásnak és a nagy (12–16 km/h) munkasebességnek köszönhetően, nagy mértékben meghatározza a gép teljesítményét.
A CX-MULCH vetőcsoroszlyák után soronkénti gumibakokra szerelt keréksor végzi a visszatömörítést, aminek a nyomása csavarorsókkal állítható, – illetve nedves körülmények esetén, amikor a visszatömörítés károsan befolyásolja a növény fejlődését, – ugyanezen csavarorsókkal a tömörítő keréksor a levegőbe emelhető, így teljesen kiiktatható. Az ezt követő magtakaró borona végzi el a magtakarás, végső felszínalakítás műveletét, amelynek nyomása rugókkal pozitív és negatív irányba is állítható, tehát adott esetben ráterhelni és súlyt levenni is tudunk a magtakaró boronáról.
Az ACCORD MSC magágykészítő vetőgép 3,0–4,0 m merevvázas és 4,0–4,50–4,80–6,00 m hidraulikus csukású kivitelben érhető el, (felhívnám a figyelmet a 4,80 m munkaszélességre, ugyanis kiválóan alkalmazkodik a 24 m művelőút technológiához) mechanikus, vagy elektromos hajtású magadagolóval, minden esetben művelőút-automatikával, teleszkópos, kihúzható vonórúddal, (ami különösen az ikerkerékkel ellátott traktoroknál nagyon fontos).

Szűcs Andor

Kverneland Group Hungária Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük