Bálabontó-kiosztó gépek használatának előnyei

Az alábbi cikk eredetije az agrárunió.hu portálon olvasható: Bálabontó-kiosztó gépek használatának előnyei

Egyre több hazai állattartó használ bálabontó-kiosztó gépet az istállók almozásához, a szálastakarmány-bálák jászolba történő kiosztásához vagy takarmánykeverő-kiosztók töltéséhez. A gépek használatát elsősorban a kézi kiosztással szemben célszerű összevetni, mivel e munkaművelet gépesítéséről van szó.

A bálabontó gépek alkalmazásával jelentős élőmunka-felhasználás váltható ki, ami lényegesen csökkenti az almozáshoz szükséges időráfordítást, ráadásul a gépek által sokkal egyenletesebb és levegősebb alom érhető el az alomágy készítésekor. Mivel számos gép nemcsak kiosztja, hanem aprítja is a bálát, az alomanyag nedvszívó felülete is növekszik, ami csökkenti a szalmafelhasználást, és állategészségügyi szempontból is kedvezőbb feltételeket teremt.
Egyes bálabontó-kiosztók nemcsak szalmabálák kifújására, hanem takarmánybálák szétbontására és kiosztására is használhatóak, növelve ezzel a gépek kihasználhatóságát. A bálabontók alkalmazásával a takarmánykeverő gépek keverési ideje is lényegesen csökkenthető, elkerülve így a hosszú keverési idő során bekövetkező „takarmányporosodást”, más­­­részt homogénebb takarmánykeverék érhető el.

A McHale által kínált C460 bálabontó-kiosztó széles körűen felhasználható munkagép, amely alkalmas szalmabálák bontására és kifújására, de használható hosszabb szálú szénabálák, illetve rövid szálú szenázsbálák kiosztására is. 
A McHale C460 bálabontó-kiosztó lelke 
a nagy átmérőjű, 8 kidobólapáttal ellátott kifúvóventilátort meghajtó, két sebességfokozatú hajtóművében rejlik, amellyel a gépkezelő könnyedén beállíthatja 
a kívánt kifújási sebességet. A ventilátor fordulata egy kar átváltásával egyszerűen beállítható 540 ford./perc fordulatra szalma almozáshoz történő kifújásához vagy alacsonyabb, 280 ford/perc fordulatra szenázs vagy széna jászolba történő kiosztásához.

A kifújás a gép elején található kifúvótorony segítségével történik, amely a traktorkabinba helyezhető elektronikus vezérlődobozon található joystickkal vezérelhető. A kifúvótorony 300 fokban történő elfordításával a nehezen elérhető helyek is könnyedén bealmozható­­­ak. 
A szalma a gép jobb oldalától akár 18 m-re, míg a gép bal oldalától akár 13 m-re fújható el.

A behordószerkezet sebessége állítható az anyag tömörségétől és állagától függően, így pontos és egyenletes kiosztás valósítható meg. A bálák rakodása 
a gép hátoldalán található rakodóajtóval történhet, amely vagy a traktorkabinból, vagy a gép bal oldalán található vezérlődobozról irányítható.

A McHale gépek strapabíróságukról, minimális karbantartás- és alkatrészigényükről ismertek szerte a világban. Nagyüzemi felhasználásra és fokozott igénybevételre lettek tervezve.

A bálabontók mellet bálázók, bálacsomagolók, különféle bálamegfogó adapterek, fűkaszák, illetve rendkezelők is a termékkínálatba tartoznak. Ha a gépekkel kapcsolatban további részletek is érdeklik, keressen bennünket!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.