Gondolatok a szántóföldi kultivátoros művelésről

DrukwerkA kultivátoros művelés lényeges és alapvető tulajdonsága, hogy segítségével a talaj felső 0-25 cm-es rétegének állapota változtatható meg.

Nagyon fontos, hogy a tarlóhántást sekélyen végezzünk vele, 5-15 cm-nél nem mélyebben, ugyanis tarlóhántáskor a szármaradványok bekeverésével egyidejűleg magágyat is készítünk a gyom- és a kombájn által elszórt kultúrnövény magvaknak. Figyelem: nem a kultivátor gyomosít, hanem az általa készített jó minőségű magágyban kelnek ki hamar a gyomok. Ha a munkamélység túlságosan nagy, akkor a gyomok vontatottan kelnek, és a későbbiekben gondot okoznak a következő kultúrában.

A negatív tapasztalatok másik részét általában akkor szerzik a gazdálkodók, mikor a szárnyas kapákkal szerelt kultivátoraikat túlságosan mélyen járatják. Ezek a gépek általában 100%-os átfedéssel dolgoznak, a kapák megemelik a földet és olyan nagy hantokat vágnak ki a földből, melyeket már az egyengető tárcsák és a rögtörő hengerek nem tudnak elmunkálni. Utána ezek a hantok teljesen kiszáradhatnak, és elmunkálásuk igen költséges lehet. A gépek „belehúzzák” magukat a talajba, ezért nagyon lényeges a mélységhatárolás precíz és könnyű állíthatósága.

Kalászos, repce, szója, mustár, borsó, napraforgó tarlón a gépek kiválóan működnek, (meg az idei gyalázatos 2,5-3,5 tonnás kukoricaszárban is) azonban a 10-12 tonnás kukorica vagy tarló elmunkálása már komolyabb feladat. A silókukorica és zúzott napraforgó tarlót is jól el lehet munkálni, figyelve a munkamélységre, de az árukukorica tarlónak szárzúzás nélkül nekifogni igen sok csalódással járó vállalkozás. Nagyon nagy, vagy nedves szártömegnél sokszor csak a szántás marad az egyetlen megoldás.

A kultivátorozásnak rengeteg előnye van. Szárnyas kapákkal szerelt kultivátoroknál a tarlóhántás gyakorlatilag 100%-os, mivel a kapák minden egyes növényt kivágnak, mindamellett felülmúlhatatlanul kíméli a talajszerkezetet. A felszínemelkedés kicsi, szármaradványokat hagy a felszínen és emiatt kevés lesz a nedvességvesztés. Nagy a területteljesítménye és a munkasebessége. Alkalmazható száraz és nyirkos talajon is.

A célnak mindenképpen tömörítő hengerrel, precíz mélységállítású és lehetőleg kombinálható elemekkel szerelt gépet válasszunk, figyelmet fordítva arra is, hogy erős és megbízható konstrukció legyen. A gépek nagyon nagy erőhatásoknak vannak kitéve, a minőség pedig már rövid távon is kifizetődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük