A Tomelilla által fejlesztett IntelliNozzle fúvókarendszer az ECPA-n (Európai Precíziós Konferencia)

Intelligens szórófej rendszer prototípus sávpermetező rendszerekhez

A globális felmelegedés eredményeként egyre többször jelentkező szélsőséges tavaszi időjárás ritkán támogatja a tág térállású kultúrák eredményes, kevés kezelésen alapuló növényvédelmét, ugyanis hatástalanná teszi az alapkezeléseket, rákényszerítve a gazdálkodót a védekezés megismétlésére. 

Ugyanakkor, kilenc éven belül 50%-ra kell csökkentenünk a peszticidek a használatát. Talán ez a Green Deal, az európai Zöld Megállapodás egyik legnagyobb kihívása

Az egyik eredményes megoldást erre a problémára a mechanikai gyomirtással kombinált, sávpermetezéssel megoldott vegyszeres növényvédelmi technológia jelenti. Ez az integrált technológia egyre szélesebb körben terjed, amelyet a vegyszeres gyomirtás költségeinek és a környezet herbicid terhelésének csökkentése motivál. 

A technológia lényege, hogy a sorközművelő kultivátor megfelelő részeire szórófejeket szerelnek, amelyek két oldalirányból kezelik le a sorokban lévő gyomnövényzetet. A folyamat egy menetben megy végre, a kultivátor gyom-mentesíti a sorközöket, ugyanakkor a sávpermetező szórófejekből kiáramló növényvédőszerek pedig a sorokban lévő növényekre jutnak. A 75 cm-es sortávolságra vetett kukoricában és napraforgóban a korai poszt- és poszt kezelések esetében a növényvédőszer költség egyharmadára, a 45 cm-es sortávolságra vetett cukorrépában és szójában pedig gyakorlatilag a felére csökkenthető. Nehezítő körülménynek számít, hogy a korai fejlődési fázisban levő növények fenológiájukban hangsúlyosan tükrözik vissza a táblán belüli változékonyságot, kihívásokat támasztva a növényvédő szakembereknek. A sávpermetezési technológia hatékonysága azonban korszerű mechatronikai megoldásokkal fokozható, amennyiben sikerül figyelembe venni a növények táblán belüli heterogenitását. 

A bemutatásra kerülő innováció a sávpermetezés környezetbarát technológiájának továbbfejlesztése, egy sávpermetezésre alkalmas intelligens szórófej rendszer prototípusa, mely emberi beavatkozás nélkül alkalmazkodik az állomány fenológiai állapotához. A felhasználandó növényvédőszer mennyiség helyspecifikus, okszerű kijuttatásával javulni fog a gazdasági tevékenység jövedelmezősége és a peszticid használat káros környezeti hatásai is jelentősen csökkenni fognak.

A projekt a K.F.I. 1.1.1. START pályázat keretén belül kerül megvalósításra.

Intelligent nozzle prototype for band spraying systems

The extreme spring weather because of global warming rarely supports the effective plant protection of row crops, as it makes basic treatments ineffective, often forcing the farmer to repeat the protection.
At the same time, we need to reduce the use of pesticides to 50% within nine years. Perhaps this is the one of the Green Deal’s biggest challenges.

One effective technological solution to this problem is mechanical weed control combined with band spraying of chemicals. This integrated technology is becoming more widespread, motivated by the reduction of the costs of chemical weed control and the environmental herbicide load.

The innovation to be presented is a further development of environmentally friendly technology of band spraying, a prototype of an intelligent nozzle system for band spraying, which adapts to the phenological state of the crops without human intervention. The site-specific application of chemicals to be used will improve the profitability of economic activity and significantly reduces the harmful environmental effects of pesticide use.

The project will be implemented within the framework of the START application K.F.I. 1.1.1.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.