Izzó hangulat középpontjában: az acél

Ha a gyakorlati szakembereket megkérdezzük, mi a legfontosabb előnye a Kverneland ekéknek a versenytársakkal szemben – nem kell sok gondolkodás, hogy megkapjuk a választ: anyagminőség, hőkezelési technológia.

„És nem csak a múltról beszélünk, hanem a jelenről és a jövőről” teszi hozzá a laboratórium vezetője, Arnold Furre aki 1970 óta dolgozik a Kvernelandnál, és együtt “lélegzik” az acéllal.

Nagyon sok férfi álma, hogy olyan erős legyen, mint az acél, de a Kverneland Csoportban az acél ekevasakat és ekefejeket jelent. Az évi 25,000 – 30,000 tonna acél felhasználásával, a Kverneland Csoport Klepp gyára “nagy-fogyasztónak” számít az acél-iparban, így nagy megbecsülésnek örvend az európai acélgyártók körében.

„Közvetlen kapcsolatban állunk a legnagyobb acélgyártókkal, Svédországban, Finnországban, Németországban és Franciaországban. A mi véleményünk,- a kutatás és fejlesztés terén,- ezekben az országokban is meghatározó tényező” – mondta Arnold Furre. „Ők segítenek nekünk egy felbecsülhetetlen értékű kapcsolatrendszer kialakításában, így ha kérdésem van, vagy meg akarok beszélni valamit, bármikor tudok beszélni a legjobb szakemberekkel az egész világon. És előfordul az is, hogy mi tudunk nekik segíteni – ez egy kétoldalú kapcsolat”

Saját laboratórium

A Kverneland Csoportnak két laboratóriuma is van, mindkettő Norvégiában az ekegyár mellett helyezkedik el. Az anyagminőség- vizsgáló laboratórium az eredeti épületben van 1895-óta, míg a teszt-laboratórium 1911-ban épült. A laboratóriumokban főként gépek, gépegységek, alkatrészek tesztelése folyik.

Az anyagminőséget vizsgáló laboratórium – Furre Úrnak a területe.Ő folyamatosan ellenőrzi az acél és a hőkezelési technológia helyességét, míg a kollégái Torgeir Sandkleiva, Odd Aase és Per Tjessem a heggesztett alkatrészeket és a heggesztés folyamatát ellenőrzik. „És nem szabad elfelejteni Kjell Roaldsøy-t sem, ő az alaktrészek, gépelemek megtervezéséért és kalkulációjáért felel” teszi hozzá Arnold Furre.

A megvásárolni kívánt acélt mindig a gyár igényeinek megfelelő méretben rendeljük és kapjuk meg.

kk_heat_04

„A legfontosabb tényező az acél erőssége. Az acélnak keménynek és szívósnak kell lennie. A Kverneland Csoportnak sok évtizedes tapasztalata van a kiváló minőségű acél felhasználásában. Ez nem meglepő, hiszen nagyon köves területek vannak itt Jæren környékén. A jégkor feladta a leckét, de mi megoldottuk – mondta a laboratórium vezetője..

De ne beszéljünk acélról és acél minőségről anékül, hogy Bjørn Kverneland nevét említenénk (korábbi műszaki igazgató). Az iskolában szerzett tanulmányok és az 1950-es években Németországban szerzett tapasztalatok alapján¸ hatalmas és egyedülálló szaktudásra tett szert a gyártástechnológia terén. Bámulatos kitartásával úttötő munkát végzett és elérte azt, hogy a Kvernealnd Csoport csak és kizárólag kiváló minőségű acélt használjon munkagépei elkészítéséhez.

Az ekegerendelyek hőkezelési eljárása

„Bjørn Kverneland volt a aki bevezette a hőkezelési eljárás technológiáját az ekegerendelyeken az új gyár 1-es üzemében Øksnevad-ban: egy hatalmas melegüzemet használtak a hegesztett géprészegységek hőkezelésére, hogy azok minél erősebbek legyenek. Ebben az időben ez az üzem teljesen egyedülálló volt.”

„A legjobban elterjedt és domináló acél-fajta a ‘60-as években a C-Mn acél volt. Később pedig a bór-acél kezdett elterjedni. Ez 0.001% elemi Bórt tartalmaz, amely hihetetlen magas tűrőképességet ad az acélnak. És az ára is elfogadható volt,” mondta Furre. S hogy mi a magyarázata annak, hogyan tud egy mikroszkópikus méretű bór ilyen csodát tenni? – sok vitára ad okot, de végeredményben három elmélet támasztja alá a fennt említetteket.

A bór-acél, amit túlnyomó többségben használunk. De ez sokkal egyszerűbben hangzik, mint amilyen valójában: a Kverneland Csoport a kopó- és gépelemek előállítására való acélok 14 különböző változatát használja a gyártás során, valamint még számos ötvözet is felhasználásra kerül, tehát az acél milyensége, egy elég összetett kérdés.

kk_heat_02

Erősség és szívósság

Az alapanyag először hőkezelésre kerül, ezen eljárás nélkül az egyes alkatrészek a gyakorlatban nem használhatóak.

„Egy fontos tényező az acél végleges erősségének elérésénél a súlycsökkentés , ami pénzt takarít meg, “ magyarázza Furre úr. “ De ha egy acél erős, az magában nem elég. Ez két dolog kombinációjából adódik: az erősség és a szívósság, amely véglegesen meghatározza az anyagminőséget.”

„Hogyan érik el a megfelelő egyensúlyt e két dolog között?”

„A kérdés megválaszolása egyre közelebb visz minket a “titokhoz” a Kverneland egyedülálló edzési folyamatához. Az elmúlt évtizedekben megtanultuk teljesíteni és továbbfejleszteni azon folyamatokat , amelyek szükségesek az optimális acél-minőség eléréséhez. Számos nagykapacitású melegüzemet építettünk a 60-as – 70-es években. Ma jó-néhány különböző edzési –folyamat van a birtokunkban, amelyeket folyamatosan felügyelünk és továbbfejlesztünk a minőség érdekében.”

Arnold Furre szerint kétségtelen, hogy a Kverneland Csoport a legelső ha az anyagfelhasználásról és edzési folyamatokról van szó. A legfontosabb ok amiért a cég vezető pozíciót tölt be ezen szektorban, a dolgozók elszántsága és a kapcsolatok folyamatos fenntartása a nemzetközi fejlesztőmérnökökkel.

kk_heat_03-1

„Ha figyelembe vesszük a Kverneland Csoport vezető pozícióját, akkor valószínülsíthetjük, hogy sok konkurens cég próbálja követni, lemásolni ezen technológiákat?”

„Igen, elég sok cég próbál másolni minket,” –teszi hozzá Furre mosolyogva. “ Jól tudjuk kezelni az ebből adódó helyzeteket – különösen ami a kopó-alkatrészek edzési folyamatát illeti – az még mindig szigorúan titkos…”

Forrás: www.kvernelandgroup.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük