Kverneland PUDAMA

PUDAMA magas hozamot biztosít kevesebb műtrágyával, szemenkénti vetésben, csökkentett ráfordítással és környezetterheléssel.

Részletek

Jellemzők

Kverneland PUDAMA rendszer megoldás
A műtrágyázás biztosítja a növény tápanyagellátását, de a túltrágyázás gyakran nemkívánatos hatással van a környezetre és a talaj ökoszisztémájára.

Hogyan lehet megtartani az egyensúlyt?

A hagyományos sorba történő kijuttatás során a növények közé is folyamatos műtrágyasáv kerül, ahol a gyökerek nem képesek elérni azt. Ez az a műtrágyamennyiség, amelyet egyszerűen elpazarolnak a gazdálkodók.

Kverneland PUDAMA

A PUDAMA-val a műtrágya mennyisége és lehelyezése célzott pontossággal kerül kijuttatásra. A tápanyag oda kerül, ahol a növény gyökérzete képes elérni, és csak annyi, amennyire szükség van. A nagy sebességű vetőmag-kijuttatással szinkronban minden egyes vetőmag szem alá műtrágya kerül, a vetés során.
Minden vetőmag szem rendelkezésére áll egy műtrágyafolt, amelyet a növények képesek teljesen mértékben felvenni. Így elkerülhető a veszteség, a kimosódás, és a műtrágya alapanyagok előállítása is csökkenthető.
Röviden, a PUDAMA növeli az ásványi starter műtrágya felhasználásának hatékonyságát a kukoricában– így a 100%-os terméshozam megtartása mellett legalább 25%-os starter műtrágya-megtakarítás érhető el.

A PUDAMA-t a Kverneland Group Soest GmbH fejlesztette ki az elmúlt években a kölni TH Kölni Építőipari és Mezőgazdasági Géptechnológiai Intézettel együttműködve. Tájékoztatásul e tanulmányok eredményeit itt közöltük angol és német nyelven. További teszteket és kísérleteket végeztek különböző körülmények között Európa-szerte.

AZ EREDMÉNYEK

A PUDAMA rendszer a starter műtrágya mennyiségének legalább 25%-os csökkentését biztosítja a folyamatos műtrágyakijuttatáshoz képest – a 100%-os hozam megtartása mellett.
Az olyan technológiával, mint a Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA precíziós vetőgép, a gazdálkodók sokat spórolhatnak a műtrágya, a szállítás, és a munkaköltségek csökkentésével egyaránt.

Például, ha egy 300 ha kukoricával rendelkező gazda hagyományos módon 150 kg/ha DAP 18-46-ot használ fel, akkor a PUDAMA rendszerrel 37,5 kg/ha műtrágyát takaríthat meg. Ez 7.875 €/ha* megtakarítást jelenthet a 300 hektárra vetítve.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.